EM Oddsspill – Sveits mot Spania

Det er klart for kvartfinalene i fotball-EM, og først ute er Sveits mot Spania. Sveitserne er i sin første kvartfinale i et europamesterskap noensinne, mens spanjolene ikke har vært der siden de ble europamestere i 2012. Kampen sparkes i gang på Krestovskij Stadion i Sankt Petersburg klokken 18.00 den 2. juli. Minst nitti minutter senere får vi vite om EM-eventyret fortsetter for Sveits, eller om det er mer erfarne Spania som trekker det lengste strået og tar seg til semifinalen.

Sveits slo ut Frankrike

Sveitserne kom seg videre fra gruppespillet som en av de fire beste gruppetreerne. En seier, en uavgjort og et tap gjorde at de endte som nummer tre i gruppen med dårligere målforforskjell enn Wales på andreplass. Dette medførte at de fikk en av de mest utakknemlige oppgavene i åttendedelsfinalen. Motstander ble nemlig regjerende verdensmester og en av de store mesterskapsfavorittene Frankrike.

En på papiret særdeles vanskelig oppgave, men større undere har skjedd i fotballen tidligere. Denne kampen gav oss i alle fall all den dramatikken som en avgjørende kamp i et mesterskap kan by på. Sveits ledet ved pause etter scoring av Haris Seferović. Andreomgangen ble en skikkelig grøsser da Sveits fikk straffespark og kunne gå opp i en 2–0-ledelse etter femtifire minutter. Det endte med at Hugo Lloris reddet dette, og deretter i løpet av noen få minutter, snudde Karim Benzema kampen med to scoringer. Da Paul Pogba la på til 3–1 etter 75 minutter syntes det hele avgjort, men sveitserne ville det annerledes og offensive bytter satte press på franskmennene.

Mario Gavranovic utligner

Et nytt mål av Seferović ni minutter før full tid satte ytterligere press på Frankrike, og da innbytter Mario Gavranović ordnet 3–3 etter 90 minutter var det klart for ekstraomganger. Disse endte uten mål og dermed ble det mesterskapets første straffesparkkonkurranse. Sveits scoret på alle sine fem første straffespark, mens Frankrike misset på den femte. Dermed var det klart for sveitsisk jubel, og mesterskapets første virkelige skrell var en realitet.

Sveits har ingen lang og stolt historie fra fotball-EM. De kvalifiserte seg til det første mesterskapet i 1996, og de har til sammen vært i fire mesterskap tidligere. Tre ganger har turneringen endt i gruppespillet. I 2016 avanserte de for første gang, før de ble utslått i åttendedelsfinalen av Polen etter både ekstraomganger og straffesparkkonkurranse. Årets prestasjon er altså en ytterligere progresjon, og viser de samme innsats i kampen mot Spania er ingenting umulig.  

Spania måtte slite mot Kroatia

Spanjolene var klare favoritter i sin åttendedelsfinale mot forrige VMs sølvmedaljevinner Kroatia, men som så ofte når det strammer seg til i et mesterskap, er det ingen enkle kamper. Det fikk også Spania merke mot energiske kroater. Kampen i Parken i København hadde også all dramatikken man ofte får i denne typen kamper. Det hele startet med at kroatene tok ledelsen etter et særdeles pussig selvmål av Spania. Keeperen bommet på ballen på et helt ufarlig tilbakespill, og ballen rullet i det spanske målet. Sjokkskadde spanjoler utlignet rett før pause, og da de gikk opp til 3–1 etter 77 minutter virket det hele avgjort.

Imidlertid gjorde også Kroatia noen offensive bytter siden de ikke hadde noe å tape, og de kastet seg fremover på banen. Da innbytterne Mislav Oršić og Mario Pašalić scoret etter henholdsvis 85 og 92 minutter, var det klart for ekstraomganger for spanjoler som ikke så den utligningen komme. I ekstraomgangene ble imidlertid Spania for sterke, og mål av Alvaro Morata og Mikel Oyarzabal, sendte Spania til kvartfinalen med 5–3.

I motsetning til kvartfinalemotstander Sveits, har Spania hatt mer suksess i fotball-EM. De deltar nå i sitt ellevte mesterskap og har blitt europamester tre ganger. I tillegg har de tapt en finale og to kvartfinaler. I 2016 ble de utslått i åttendedelsfinalen av Italia. De to siste kampene til Spania viser at de har mange som kan score mål, men oppgjøret mot Kroatia viste også at de kan miste konsentrasjonen når det hele synes avgjort. Den feilen kan de ikke tillate seg mot sveitserne i kvartfinalen. 

Oddstips for kvartfinalen Sveits mot Spania

Vinneren av denne kampen møter enten Belgia eller Italia i den første semifinalen på Wembley den 6. juli. Hos bookmakerne er Spania klare favoritter til å avansere til semifinalen, og de har ofte hatt et godt tak på Sveits. De seks siste møtene mellom disse to har endt med tre seire til Spania, to uavgjort samt en seier til Sveits.

I åttendelsfinalen under VM i 1994 vant Spania 3–0, mens Sveits vant 1–0 i gruppespillet under VM i 2010. En vennskapskamp i juni 2018 endte 1–1, men det er nok kampene i Nations League høsten 2020 som forteller mest om styrkeforholdet mellom Sveits og Spania i dag. Spanjolene vant 1–0 hjemme i oktober, mens det ble 1–1 i returkampen i Sveits i november.

Så langt i fotball-EM har Spania scoret 2,75 mål i snitt per kamp, mens Sveits har 1,75. Et spennende oddsspill for denne kvartfinalen er derfor et handikapspill på seier til Spania når kampen starter med 1–0-ledelse til Sveits.

EM 2021 Velkomsttilbud

OPP TIL 3000 KR BONUS

 
  • Stort utvalg av odds
  • Enkel og lynrask Live Betting
  • Innovative mobile løsninger
 

OPP TIL 1000 KR SPILLKREDITTER

 
  • Ledende bookie av sportsbetting
  • Tidlig utbetaling
  • Live Stream
 

OPP TIL 4000 KR BONUS

 
  • Kryptovalutaer
  • Live Casino
  • UFC-partner